Romantiske Rom – Den Evige Stad

Fil 24-08-15 22.41.37

I juni var vi i Rom på bryllupsrejse. Det samme var alle andre, altså ikke på bryllupsrejse men i Rom.

Mit første indtryk af byen var, som for alle andre storbyer, stor skuffelse efterfulgt af en spirende forelskelse. Jeg har desværre altid en forfærdelig romantisk forestilling om alle rejsedestinationer, især diverse storbyer. Rom var ingen undtagelse. Rom var ved første øjekast beskidt, larmende og fyldt med gadesælgere med selfiesticks. Der var ikke meget la Dolce Vita eller Roman Holiday over det.

Fil 24-08-15 22.41.49

Den spanske trappe boede vi næsten oppe på toppen af, så vi gik op og ned ad trappen mange gange dagligt. På film er trappen fyldt med blomster og med en brøkdel af turister siddende på den, og lige i øjeblikket er kirken ved toppen af trappen under ombygning og var dækket til. Trevifontænen var desværre også ved at blive restaureret, men alligevel stod turisterne i kø for at kaste en mønt i et lille attrap bassin, i håb om at vende tilbage til byen en skønne dag (lidt skørt).

Fil 24-08-15 22.41.23

Vi var et hurtigt smut i Colosseum, det skal man jo. Heldigvis bestilte vi billet til indgangen på hotellet samme morgen, for vi sprang flere timers kø over. Jeg må indrømme, at jeg er virkelig glad for, at vi ikke stod i kø, for det var slet ikke så fantastisk som jeg havde forestillet mig (surprise!). Men ikke desto mindre er det da fascinerende, hvis man tænker på al den historie de gamle ruiner gemmer på.

Fil 24-08-15 22.40.09

Vatikanet så vi kun udefra da der igen var aaaallltt for lang kø, og så havde jeg hørt rygter om at turen rundt foregår i sneglefart, fordi der er proppet med turister. Vi nød pladsen foran Peters Kirken i stedet.

Det man opdager efter et par dage er, at Roms sjæl ikke sidder i de gamle kirker, ruiner, trapper og fontæner. Rom er meget mere end det, der står i rejseguiden. Jo flere brostensbelagte små gader du har vandret igennem, desto mere får du byen ind under huden. Vi fandt vores yndlingsområder omkring det jødiske kvarter, Piazza Navona og Trastevere, som havde den autentiske romerske stemning vi ledte efter.

Fil 24-08-15 22.40.42

Fil 24-08-15 22.40.23

Piazza Navona er meget turistet, men ikke desto mindre en virkelig hyggelig plads med nogle skønne små sideveje. Man skal holde sig lang fra restauranterne på pladsen, hvor maden er dårlig og servicen elendig. På de små sideveje er der derimod nogle hyggelige restauranter, som vi vendte tilbage til igen og igen. Pladsen, der med god grund også kaldes Roms dagligstue, bliver endnu hyggeligere efter mørkets frembrud. Her kan du sidde på en bænk og hvile de trætte pusselanker og mærke byens puls.

Fil 24-08-15 22.40.51

Fil 24-08-15 22.40.32

Trastevere, som ligger på den anden side af floden Tiber og syd for Vatikanet, var vores absolutte yndlings kvarter. Kvarteret ligner og føles som ROM. Rom, som jeg havde forestillet mig det. Her er råt og uspoleret med små snævre brostensbelagte gader med bitte små hyggelige restauranter. Der er også betydeligt færre turister her, hvilket giver et velfortjent pusterum fra Roms travle gader. Det er sådanne steder der får mig til at forelske mig i en by.

Fil 25-08-15 00.23.11

Mit råd er derfor gå, gå og gå, specielt om aftenen, hvor der er halvt så mange turister i gaderne, og hvor tempoet er sat betydeligt ned. Det er fint og lærerigt at se alle turistattraktionerne, men det bliver ikke nødvendigvis dine bedste minder fra byen. Men hvis du virkelig lære Rom at kende, finder du ud af hvor meget skønhed og charme byen gemmer på. Jeg er ihvertfald endt med en spirende forelskelse til den evige stad og håber på en dag at vende tilbage til Roms hyggelige pladser og de snævre brostensbelagte gader.

Ciao Roma, din gamle smukke dame.

Fil 24-08-15 22.42.03

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *